karla glas

Karla Glas – Taaltrainer

Het lesgeven zit me in het bloed

Mijn plezier in dit vak heeft alles te maken met het verder helpen en laten groeien en bloeien van mensen. Of het nu gaat om kinderen op de basisschool of anderstaligen die hier in Nederland aan een toekomst willen bouwen.

Ik heb de klassieke weg gevolgd van de lerarenopleiding aan de PABO naar werken in het basisonderwijs. Dat heb ik ruim 30 jaar met veel plezier gedaan. Altijd met honger naar meer kennis en ervaring gericht op ondersteuning in het onderwijs. Hiervoor heb ik vele aanvullende opleidingen en trainingen gevolgd. Denk aan omgaan met dyslexie en de opleiding tot Individueel Begeleider (IB-er).

Dit geeft mij ook vandaag nog een stevige basis om mijn studenten zo goed mogelijk te begeleiden naar het Inburgerings- of Staatsexamen.

Nederlands als Tweede Taal: van ‘erbij’ tot ‘core business’

Het groeiende aantal anderstaligen in de buurt van de school was voor mij de directe aanleiding om de opleiding tot NT2 docent te volgen. In 2003 ging ik – naast mijn werk in het basisonderwijs – in dit vak van start. Eerst aan het Redemptoris Mater seminarie in Nieuwe Niedorp – waar ik nog steeds lesgeef – en later ook met andere studenten. Tien jaar later, in 2013, besloot ik me volledig op het NT2 docentschap te richten.

Ik zie mensen binnenkomen die niet of nauwelijks een gesprek in het Nederlands kunnen voeren en zich daardoor soms heel geïsoleerd voelen. Dat verandert snel. En hoe beter ze zich redden in het Nederlands, hoe meer ze zich hier thuisvoelen. Wanneer ze dan ook nog eens het Staatsexamen halen, is dat echt de kers op de taart. Voor de studenten betekent het een nieuw perspectief. En voor mij de trots en blijdschap iemand een stapje verder te helpen naar een mooie toekomst in Nederland.

En wat een rijkdom om mensen uit al die verschillende culturen te mogen ontmoeten. Ik zeg wel eens gekscherend: “Mijn topografische kennis is er de afgelopen jaren echt op vooruitgegaan.” Maar het gaat natuurlijk vooral om wat het voor mijn studenten betekent.

Rijk gevoel

Thuis heb ik een fijn gezin met mijn man, drie volwassen kinderen en een kleinkind. Hier mag ik enthousiast vertellen over het mooie werk dat ik doe, me verliezen in de boeken die ik lees, met passie koken en dromen van de landen waar ik nog heen wil.

Mag ik jou of iemand in je omgeving verder helpen met Nederlands als Tweede Taal? Aarzel niet en neem contact op. We spreken dan de mogelijkheden door.